pondělí 10. července 2017

Knihařský kurz II na UMPRUM


V červnu jsem navštívila druhý knihařský kurz na UMPRUM, který je věnovaný výhradně složitějším pevným vazbám knih. Na tom prvním v zimním semestru se vyrábí měkčí vazby jako třeba sešit, japonská vazba, leporelo či jen jednoduchá lepená.

Když je oba srovnám, tak mě osobně přišel složitejší ten první kurz, protože s pevnými vazbami mám větší zkušenost, ale není vůbec třeba se toho bát. Pravda, není to vždycky úplně jednoduché. Knihařina se totiž musí dostat pod ruku, a to se zlepšuje s každou knihou, kterou vyrobíte. Je tam někdy tolik kroků, že i když zvládnete šití, tak zkazíte desky, protože si je upatlete od lepidla.
Většina účastníků kurzu je vždycky překvapena, kolik tam těch úkonů je, a že se to vlastně vůbec nezdá.

Jak takový kurz probíhá?
Umprum je vizuální zážitek. Projdete kolem uměleckého bordelu po chodbě, kde se krčí torza soch a práší na podivné výtvory s patřičným uměleckým přesahem, a kde by se genius loci dal krájet. Sejdete po schodech dolů do sklepa, kde se nachází knihařská dílna plná řezaček a těžkých strojů.

Rychlé představení účastníků a jde se do práce. Začíná se většinou skládáním papíru na vnitřní stránky. K tomu se vysvětlí velmi důležité pravidlo o směru vlákna papíru, a jak ho poznat ještě předtím, než po slepení knihy, kdy se ukáže, jak moc je důležité. Připravené složky papíru se vždy nechají nějakou dobu zalisovat, aby se s ním potom lépe pracovalo. Mezitím se připravuje materiál na další knihu.

Celý kurz je rozdělen do čtyř dnů, kdy ten první připadá na přípravu vnitřních složek a také kreativní barvení potahového papíru. Další den se již vylisované složky sešijí. Třetí den se připravuje hřbet knihy. Ten poslední se vyrábí desky a vše se do sebe zavěsí. V tomto kurzu tak máte dvě hotové knihy a každá z nich je vyrobená jinou metodou.

Jedna kniha má kulatý hřbet, ručně šitý kapitálek, sešívání přes motouzy a dekorovaný potahový papír. Ta druhá je vyrobená s obtáčenou předsádkou, šitá přes tkanice, potažená knihařským plátnem, které jsme si mohli pozlatit nějakým nápisem na zlatičce.

Nezdá se to, ale výroba dvou knih opravdu zabere tolik času. Je to dáno ale hlavně tím, že tam jsou časové pauzy, kdy něco schne, nebo se lisuje a během toho se zas dělá něco jiného, tak to bylo docela efektivně rozděleno. Největší žrout času ale je, že když se dělá ořez, tak se všichni musí vystřídat na jedné řezačně nebo jiném stroji. Proto když si pak knihy budete vyrábět doma sami, zvládnete to mnohem rychleji.

Vždycky mě baví, jací lidé si najdou cestu ke knihařskému řemeslu, které se zdálo jeden čas na pokraji vyhynutí, ale už to začíná být populárnější. Buď si chtějí vázat knížky pro radost, nebo chtějí zkusit něco neobvyklého, anebo se odváží se vydat na knihařskou dráhu a prodávat třeba zápisníky. Se všemi knihařské řemeslo ožívá a vytváří se tak nová komunita knihařů, kteří si budou vzájemně sdílet různé postupy, aby něco tak krásného nezaniklo v dnešní digitální době.

Doufám, že se mi na to podaří navázat a šířit knihařinu dál :)

UMPRUM
Vysoká škola uměleckoprůmyslová
nám. J. Palacha 80, Praha
7. 000,- / semestr 
studenti mohou uplatnit 20% slevu
Vyučující: Mgr. A. Vladimíra Šturmová, Mgr. Jan Hybner
více zde




Připravené složky s fialovou předsádkou



Kreativní barvení papírů barvami, které se drží na hladině a následně přenesou na papír



Šití na tkanice


Do tohoto hřbetu se vyřežou drážky pilkou


Šití na motouzy ve vyřezaných drážkách


Sbírka kapitálků


Barevné nitě


Obtáčená předsádka je hezky vidět zboku


Aplikace záložky a kapitálku



Barvená ořízka


Kulacení hřbetu


Ručně šitý kapitálek


Polepené desky






2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    můžu se zeptat, jak se dá do kurzu dostat? Nebo jestli náhodou nevíte, jak často se vypisuje... Odkaz mi bohužel nefunguje, chce to přihlášení. Předem moc díky za odpověď.
    dp

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, odkaz už funguje: https://www.umprum.cz/web/cs/kurzy/kurz-knizni-vazby-zacatecnici-6580

      Vymazat